STeC

Zodra je alle zwemvaardigheid-diploma’s hebt moet je kiezen. Is wedstrijdzwemmen iets voor jou? Wil je je conditie bijhouden in jeugdgroep? Waterpolo? Ga je stoppen? Of ben je klaar voor een nieuwe uitdaging…

Wat is STeC?
STeC staat voor Speciale Technieken en Conditie. De STeC-groep is speciaal voor kinderen/tieners tot 15 jaar die hun zwemvaardigheid 3 hebben behaald en verschillende vaardigheden willen verdiepen. In vier modules van ongeveer 12 weken wordt gewerkt aan een certificaat voor verschillende onderwerpen. STeC is ontstaan vanuit het vroegere Stickerzwemmen van het NPZ-NRZ. Toen het stickerzwemmen uit het programma werd gehaald, werd er samen met de zwemmers gezocht naar een alternatief. Uiteindelijk ontwikkelde onze eigen trainster Christy het STeC-programma.

Wat houdt STeC in?
Vier keer per jaar kunnen STeC-zwemmers een certificaat verdienen. In ongeveer twaalf weken worden de vaardigheden opgedaan, waarna er wordt afgezwommen. Worden de onderdelen goed uitgevoerd, dan wordt een certificaat verdiend.

Snorkelen:
Het seizoen begint met de module snorkelen. Hierin leer je met een snorkel, duikbril en flippers om te gaan, maar leer je ook technieken als klaren, gebaren en buddy-breathing.

Wereldzwemslagen:
De tweede module is doorgaans iets korter. Wereldwijd bestaan er 150 zwemslagen, afkomstig uit allerlei landen. Tijdens Wereldzwemslagen worden verschillende slagen uit twee of drie landen geleerd, die nauwelijks te vergelijken zijn met de algemeen bekende slagen…

Survival:
Het derde onderdeel wordt door veel ouders als onmisbaar bestempeld. Tijdens de survivaltraining staat overleven centraal. Je leert levensreddende technieken om jezelf en anderen in en rond het water in veiligheid te brengen. Tijdens survival wordt doorgaans met kleren gezwommen.

Synchroonzwemmen:
Het jaar wordt afgesloten met het ultieme samenwerken, synchroonzwemmen. Hierbij wordt gewerkt aan verschillende technieken uit het synchroonzwemmen. Stuwen, egg-beaten, zeilboten en dolfijnen zijn slechts een paar voorbeelden van de vele onderdelen die worden geleerd. Uiteraard zullen we eindigen met een opvoering op muziek.

Een jaar verder, en nu?
Het probleem van Stickerzwemmen was dat het uit drie niveaus bestond. Na drie keer afzwemmen had je alles gehad. Bij STeC is dit niet het geval. Er zijn maar vier onderdelen, maar ieder jaar ligt de nadruk binnen die onderdelen ergens anders op. Ieder certificaat is dus anders en heeft een ander onderwerp. Bij survival zijn bijvoorbeeld “Reddend zwemmen + EHBO”, “Overleven in de kou, het donker en open water” en “Oriënteren onder water” aan bod geweest.

Ieder jaar wordt een nieuw programma ontwikkeld afgestemd op de vaardigheden van de groep en op de nieuwste technieken. Zwemmers die al vaardiger zijn kunnen kiezen of zij binnen het onderwerp gevorderde en dus moeilijkere technieken willen uitvoeren. Bij snorkelen kan er bijvoorbeeld gekozen worden of de oefeningen individueel of in buddy-breathing (2 zwemmers, 1 snorkel) worden gedaan. Wie het gevorderde examen aflegt krijgt een speciale vermelding op het certificaat. Op deze manier kunnen zwemmers jarenlang blijven genieten van een uitdaging.